U RETREAT / Heesoo Kwak and IDMM Architects

first_imgArchDaily Projects U RETREAT / Heesoo Kwak and IDMM ArchitectsSave this projectSaveU RETREAT / Heesoo Kwak and IDMM Architects “COPY” Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/868202/u-retreat-heesoo-kwak-and-idmm-architects Clipboard Photographs:  Kim Jaeyoun Manufacturers Brands with products used in this architecture project Manufacturers: Eagon, NANOOMTECTArchitect In Charge:Heesoo KwakCity:Hongcheon-gunCountry:South KoreaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Kim JaeyounRecommended ProductsWoodLunawoodThermowood FacadesWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeWoodTechnowoodPergola SystemsDoorsAir-LuxPivoting DoorText description provided by the architects. Bordered by the Sori-san mountain range in South Korea, the U RETREAT sits at the core of the Sari-gol valley in Hongcheon-gun Daegok-ri. Looking down on the site from as little a distance of 40 meters, a sharp vertical cliff stretches at an altitude of 100 meters. The scale of this geological formation, pinned down by enormous stones, and the vitality of the flourishing vegetation within it totally overwhelm the surroundings.Save this picture!© Kim JaeyounHongcheon-gun (洪川) Daegok-ri(垈谷), which literally means ‘wide lake’ and ‘high mound’, is a name that alludes to the long persisting conditions of the land. The wind that passes through the valley forms a sense of movement which shakes the entirety of the cliff. The small gestures of the trees, each of which shake according to their weight, come together to form a flowing cliff.Save this picture!© Kim JaeyounThis project has been asked by a retired business man from fashion industry. For a retired life, he wanted a unique and meditative accommodation located in a deep valley. The important point of this project was how local small accommodations, so it called as “Pension”, can be architecturally evolved. To do so, I conceived an individual interpretation for the nature and an analysis for diverse views from position of guests to extract a new spatial experience.Save this picture!SketchIt varies from families for one night trip to couples for a date. All of them want to take a rest at a fancy space without any disruption. They can experience a new spatiality via multi-leveling floor plan that living room, main bedroom, Korean style bedroom, bathroom, terrace and spa are divided through different levels rather than partitions. The reason of multi-leveling is that various levels can offer the diverse relationship between guest and natural scenery, which enables a colorful appreciation for the nature.Save this picture!© Kim JaeyounSave this picture!Floor PlanSave this picture!© Kim JaeyounMountain viewed from the site delivered the image of flying solid mass. Also, I expected that oblique lines made by concrete mass can contrast with irregular and varied lines of the nature. In this respect, diagonal column and cantilever and upper and lower parts connected with twist generate active shapes harmoniously diversified with natural scence. Save this picture!© Kim JaeyounIt is a kind of dealing with hilly land through minimizing contact surface. This incidently creates as if cantilever masses talked with hilly land.Save this picture!© Kim JaeyounU RETREAT is faced with a cliff on the opposite side. As if the cliff were a big picture altering seasonally. U RETREAT naturally embraces colorful scenes of the cliff via glass window and multi-leveled platforms of concrete. As a material, concrete can be neutral as a background of natural objects like trees, flowers, rocks and so on. Save this picture!© Kim JaeyounU RETREAT has two types; upper unit (108m2) and lower unit (49m2). The lower unit is faced with ground and separated from the upper unit although they are linked within one mass. The upper unit has sky terrace and spa where we can enjoy meditative bath seeing the cliff and sky.Save this picture!SectionUtility space plays a role as a concierge, cafe, restaurant with small kitchen. It supports outdoor activity within U Retreat for swimming, barbecue, and meditation. Save this picture!© Kim JaeyounProject gallerySee allShow lessBare House / Jacobs-Yaniv ArchitectsSelected ProjectsHello Wood Launches Call for Team Leaders and Students at Project Village 2017Festival Biennial Share Save this picture!© Kim Jaeyoun+ 31 Share CopyAbout this officeHeesoo Kwak and IDMM ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHongcheon-gunSouth KoreaPublished on March 31, 2017Cite: “U RETREAT / Heesoo Kwak and IDMM Architects” 30 Mar 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Metropol ClassicVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Abrasion ResistantPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceCarpetsB&B ItaliaCarpet – TwistBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersMembranesEffisusHow to use Fire Protection MembranesSoftware / CoursesSculptformSpecification Tool – Price and Spec AppFittingsHOPPEFloor Spring – AR2950DoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for False Ceilings and FlooringFiber Cements / CementsDuctal®Textured PanelAcousticConwedAcoustic Panels – Eurospan®More products »Save想阅读文章的中文版本吗?U RETREAT 度假屋 / Heesoo Kwak and IDMM 事务所是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/868202/u-retreat-heesoo-kwak-and-idmm-architects Clipboardcenter_img South Korea Architects: Heesoo Kwak and IDMM Architects Area Area of this architecture project Year:  Photographs CopyHouses•Hongcheon-gun, South Korea “COPY” 2016 U RETREAT / Heesoo Kwak and IDMM Architects Area:  1595 m² Year Completion year of this architecture project last_img read more